Családsegítő Szentgotthárd - Felhívás!
Családsegítő Szentgotthárd

Felhívás!

Munkáltatói Tájékoztatás – Munkáltatói Utasítás a Család-és Gyermekjóléti Központ összes alkalmazottja számára az új koronavírus által okozott járványügyi helyzettel kapcsolatban!

Információs vonalak:

 06 80 277 455

 06 80 277 456

 koronavirus@bm.gov.hu

Tájékoztató a koronavírus.gov.hu oldalról:

Megelőzés:

Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést.

Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba vagy olyan más területekre, amiről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött. 

Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!

Alaposan és gyakran mosson kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!

Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.

Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!

Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!

Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!

A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.

Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!

Ha Ön egészséges, az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést.

Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel!

El lehet kapni a betegséget olyan személytől, akinek nincsenek tünetei?

A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei nagyon alacsony. Ugyanakkor, sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik és nem érzi betegnek magát.

Ha Ön vagy egy Önnel szoros kapcsolatban álló személy fertőzött területen (pl. Észak-Olaszország) járt, vagy Ön akár itt Magyarországon fertőzött személlyel érintkezett és a fenti tünetei jelentkeznek, akkor az első legfontosabb teendők:

 

Mennyire lesz valaki súlyos beteg, ha megfertőződik?

 Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség.

A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.

Mint a Család- és Gyermekjóléti Központ Szentgotthárd intézményének intézmény vezetője a következő óvintézkedéseket teszem a koronavírusfertőzés megelőzése érdekében – Tájékoztatás – Munkáltatói Utasítás

 1. Az intézmény dolgozói lehetőség szerint tartózkodjanak a külföldre történő utazástól. Ha erre mégis sor kerülne, úgy a hazatéréstől számított 14 napig szabadságon kell tartózkodni az érintett személyeknek. Erről a tényről a munkáltatót haladéktalanul tájékoztatni köteles minden intézményi alkalmazott.
 2. Azokkal a kliensekkel, illetve családokkal, akikkel elegendő a telefonos kapcsolattartás, kerüljék az otthonukban történő látogatást, főképp, ha előzetes információk esetén az új korona vírus tüneteiről számolnak be, vagy ha gyanús az eset.
 3. Minden kolléga növelje a kézfertőtlenítés gyakoriságát, illetve hívja fel erre a figyelmet az intézményünkben megforduló kliensek számára is. Az intézmény fenntartója felé azonnali jelzéssel éltem, annak érdekében, hogy a közvetlen bejárathoz kézfertőtlenítő készüléket, virucid hatású szerrel együtt szereljenek fel a szükséges szintű prevenció érdekében. Az intézményhez érkező kliensek kizárólag kézfertőtlenítés után léphetnek be a kliensfogadó helységbe. Önállóan felügyelet nélkül más irodákba nem mehetnek. Az esetkezelést követően ismételt kézfertőtlenítés szükséges az intézmény elhagyása előtt. Növelni kell a takarítás és fertőtlenítés gyakoriságát, amely minden dolgozó személyes felelőssége, a napi 8 órás takarítás hiánya miatt. Gondoskodni kell arról, hogy sürgős esetekben az intézményben történő megbeszélések, kliensekkel folytatott személyes feladatellátás után a használatba lévő, pl.: az ajtók kilincsét, az asztalokat, a tollakat a rendelkezésre bocsájtott virucid hatású fertőtlenítő szerekkel fertőtlenítsék le.
 4. Kliensekkel folytatott esetkezelések kapcsán ügyeljenek a kellő távolságra, kézfogás mellőzésére, tájékoztassák a klienseket egészégügyi ellátásukról, ha a fenti tűneteket látják rajtuk.
 5. Az intézmény dolgozói nem kötelezhetőek fertőzött személyekkel való szakember – kliens közti szociális tevékenység nyújtására.
 6. Tartózkodjon minden kolléga a workshopok, illetve a hasonló témában megrendezett rendezvényeken való részvételtől.
 7. Esetmegbeszélések, esetkonferenciák megtartása az intézmény vezetésének utasítása alapján, nem gyanús esetekben megtartásra kerülnek.
 8. Krízis esetek ellátása nem gyanús esetekben továbbra is kötelező mindenki számára munkaköri leírása alapján.
 9. Az országosan elrendelt kórházi látogatási tilalom miatt a kórházi szociális munka ellátása visszavonásig személyes jelleggel szünetel. Segítségadás kizárólag, pl.: telefonon, e-mail-ben történhet a kórház és a kliens számára.
 10. Az óvodai - iskolai szociális tevékenység ellátása az óvodákban átmenetileg szünetel a szakemberek és a kisgyermekek érdekében, mivel az adott intézményekben a segítő tevékenység inkább zárt és közeli fizikai kontaktusban történik. Erről az intézkedésről az adott intézmények kiértesítése megtörtént. Iskolák esetében az iskolai szociális munka ellátása a fenti óvintézkedések mellett történhet a közintézmény esetleges karantén alá helyezéséig. 
 11. A fenti tájékoztató alapján tartsa be az intézmény összes dolgozója a megfelelő óvintézkedéseket! Szükség esetén az egészségügyi ellátást biztosítókkal és a munkáltatójukkal működjenek együtt.
 12. Kiemelt feladat a személyi állomány és a környezetükben lévő összes személy egészségének megóvása.
 13. Kérek minden intézményi alkalmazottat, hogy a fenti információs vonalakat mentse el privát telefonjába a szükséges, a hiteles, és a szakszerű segítségkérés érdekében.                                                                  

 

Együttműködésüket köszönöm!

     

Szentgotthárd, 2020. 03. 10.

 

                                                                                                                                                               Tisztelettel:

                                                                                                                                                                                             Uhor Anita s.k.

                                                                                                                                                                                                munkáltató